Het Comité mestvergisterNee is een een groep mensen die zich, namens de Buurtvereniging Klein Groningen, een groep verontruste bewoners van Weinterp en Wijnjewoude verzameld hebben om op te komen tegen de plannen van de energiecooperatie Wen en de Gemeente Opsterland om een centrale mestvergister aan de lokatie Tolleane naast het buurtschap KleinGroningen te realiseren. Op deze website nemen we u mee met wat wij gedaan hebben, we leggen de onwaarheden die gesteld worden bloot, we informeren u over actuele ontwikkelingen en tot slot geven we alternatieven waarmee we op een voor iedereen acceptabele wijze de energietransitie kunnen doormaken.

Geen windmolens maar wel een mestvergister zo groot als een flatgebouw van 6 verdiepingen!!
Het comite bestaat uit omwonenden die zich grote zorgen maken om de leefbaarheid en de beleving van de buurt. .Wij doen dit in onze vrije tijd en hebben geen tonnen aan subsidies en ook geen 5 ambtenaren en dure adviseurs zoals WEN die voor haar werkt om de indruk te wekken dat een centrale mestvergister een goede optie is. Het is ons ook een raadsel hoe de gemeente blind achter een door twee dominante bestuursleden van een energiecooperatie die een energie opwekmethode voorstaat die door de wetenschap en de markt allang is afgeschreven. Waarschijnlijk heeft het college uit herkenbaar politiek opportunisme, er voor gekozen om, zonder zelf verantwoordelijkheid te nemen, op de publiciteit die Wen buitengewoon bedreven weet te genereren, mee te liften. Met als gevolg een politiek onvermijdelijke tunnelvisie. want als het politiek bestuur eenmaal een kant heeft gekozen kan, ondanks nieuwe inzichten, niet meer terug. De voorbeelden zijn voor (klein) Groningen zeer herkenbaar.
Waarom een afvalcentrale naast een Woonkern??
Mest is bij het verzamelen van meerdere boeren volgens de wet afval. Hierbij gelden strenge voorwaarden voor het verlenen van vergunningen. Hierdoor gelden strenge voorwaarden mbt geur, geluid, vervoer en passend in de omgeving. Het spreekt voor zich dat dergelijke installaties worden ondergebracht op industrieterreinen. Wen probeert de indruk te wekken dat Klein Groningen een industrieterrein is. Dat is een houding die je verwacht van een groot chemisch bedrijf maar toch niet van een dorpscoöperatie die saamhorigheid als statutair uitgangspunt heeft. Of toont het bestuur hier haar ware gezicht en ambities?
In de Alv van begin 2023 van de de coöperatie liet de voorzitter al weten dat het bestuur de statuten wil aanpassen om langer te kunnen aanblijven omdat "het bedrijf " net aan de gang is. Het is dus inmiddels een persoonlijk belang geworden. Zie kopje nieuws om de ontwikkelingen bij te houden
