De gekaapte werkgroep Leefbaarheid,  buurt niet vertegenwoordigd!




Begin 2020 bracht het college van B&W van Opsterland een raadsvoorstel in waarbij in het voorstel uitdrukkelijk werd aangegeven dat het voorstel niet inhoudelijk en slechts administratief van belang was. Het ging over de beschikking van de subsidie Proeftuin Aardgas vrije Wijken (paw). Gelukkig waren een aantal raadsleden attent en  brachten aan het licht dat het raadsvoorstel verstrekkende gevolgen zou hebben voor de leefbaarheid van Klein Groningen. De aanvraag waarover noch de raad noch de bewoners van Klein Groningen vooraf bij betrokken waren bleek te zijn gebaseerd op plannen om Wijnjewoude aardgas vrij te krijgen met behulp van mestvergisten door middel van een centrale mestvergister.


Opmerkelijk hierbij is dat kort daarvoor een vergunningsaanvraag voor een zonneveld op dezelfde beoogde lokatie aan de raad was voorgelegd waar het college elk verband met een mestvergister ontkende. gelukkig zijn van deze vergadering opnamen gemaakt waarin de uitspreken van de Wethouder en de voorzitter van de energiecooperatie zijn vastgelegd (zie achtegrond pagina de Leugens van WEN)


Omdat tijdens die vergadering bleek dat de betrokkenheid van de directe omgeving volledig ontbrak heeft de verantwoordelijke wethouder toegezegd een Werkgroep Leefbaarheid II in te richten. Tegen elke logica werd de verantwoordelijkheid om die werkgroep in te richten bij de Energiecooperatie neergelegd. Die had er dan ook geen moeite mee om een voorzitter te selecteren met adviseurs die mestvergisten met een hoofdletter schrijven. 


Hoewel in 1e instantie de buurtvereniging Klein Groningen  in dit traject deelnam bleek al snel dat de uitgangspunten van de participatie beperkt waren tot het aanvaarden van de al voorgenomen plannen. Een andere groep omwonenden had zich verzameld onder de naam Westkant is geen mestkant concludeerde na een drietal dialoogsessies dat het overleg geen enkele ruimte bood om de plannen gewijzigd te krijgen.


De werkgroep Leefbaarheid vertegenwoordigd dus de omwonenden niet. De voorzitter van de werkgroep moest tijdens de 1e presentatie in de Driesprong waar zo'n 40 omwonenden aanwezig  waren erkennen dat zij de opdracht van Wen had gekregen  om alleen de overlast van een mestvergister op Klein Groningen te onderzoeken!!