Nieuwe alinea
WEN, DE CENTRALE MESTVERGISTER & DE BEWONERS: Wat is waar??
Inwoners van Wijnjewoude worden maandelijks bedolven onder goed-nieuws-berichten van dorpscoöperatie Wen die een industriële centrale mestvergister wil bouwen tussen Klein Groningen en Weinterp. Het is alleen niet allemaal goud wat er blinkt en daarom is het tijd voor enige eerlijkheid in de informatievoorziening.
1. Groen gas geproduceerd door de centrale mestvergister is goed voor de bewoners van Wijnjewoude. Dit is N I E T W A A R ,niemand merkt dit in de eigen gasrekening. Energiearmoede blijft bestaan en gas wordt alleen maar duurder.
2. Groen gas afkomstig van de centrale mestvergister is duurzamer dan aardgas. N I E T W A A R , bovendien zowel de investering in de installatie èn de productie is onrendabel. Het is zelfs slechter voor het milieu. De overheid wil van het gas af. Nieuwe woningen krijgen geen gasaansluiting meer, cv-ketels mogen straks niet meer. Gas is af.
3. De mestinstallatie zoals nu voorgesteld aan de Tolleane leidt voor de omwonenden tot overlast. Er zijn duizenden verkeersbewegingen extra per jaar. Met een tankauto over een landweg waar ook vele kinderen fietsen op weg naar de lagere school in het dorp of scholen in Drachten. Het geeft lawaai, stinkt en de installatie moet de omvang krijgen van een grote flat van 6 verdiepingen, in landelijk gebied! Klein Groningen is geen industrieterrein.
4. WEN zegt goed te doen voor de plaatselijke veehouders. N I E T W A A R Een aantal veehouders distantieert zich al van de plannen vanwege eigen sociaal gevoel of om technische en economische redenen. Of vanwege uitwisseling van dierziektes. Het digistaat gaat van de ene boerderij naar een andere boerderij.
5. WEN zegt open te staan voor alternatieve ideeën. Helaas, alternatieven vanuit de buurten mochten niet worden onderzocht en wordt niks mee gedaan.
6. WEN pretendeert een democratisch gekozen bestuur te hebben. Via een discutabele statutenwijziging wordt voorbereid dat het huidige bestuur nog langer mag blijven zitten. Wij vinden het tijd voor een nieuw bestuur met een frisse blik en zonder tunnelvisie om Wijnjewoude écht energieneutraal te maken en waar de bewoners ook iets aan hebben.
7. WEN is een onafhankelijk opererende coöperatie. N I E T W A A R . Gemeente en provincie zijn enorm betrokken en er werken vele ambtenaren aan deze plannen van WEN. De wethouder zegt dat hij pas wat kan/wil doen als de aanvraag voor de vergunning er ligt. Alleen omdat de gemeente en de provincie zelf juist zo betrokken zijn bij het maken van de plannen, kunnen en zullen ze nooit tegen (hun eigen plan) zijn.
8. Deze commissie is niet uit het gezamenlijk overleg met Wen gestapt. Dit is zoals Wen over ons communiceert. In het gezamenlijke overleg hebben we 3 x met elkaar gesproken. Na het 1e gesprek waren er goede afspraken. In het 2e gesprek wilde Wen opeens iets anders. De voorzitter werd geleverd door Wen en was daardoor onafhankelijk?
9. Wen heeft voortdurend gesteld dat de locatie niet vaststond: NIET WAAR ! De locatie is al in 2017 gekocht met hulp van de gemeente met als doel, zo blijkt uit Wob stukken, een mestvergister te bouwen.
10. Wen stelt transparant te zijn. NIET WAAR Het bestuur wil van talloze stukken geen inzage verlenen ondanks dat ze hiertoe verplicht is. Juist over het jaar 2021 kan zij geen accountantsverklaring overleggen.
11. Werkgroep Leefbaarheid is onafhankelijk : NIET WAAR , het is opgezet door Wen in opdracht van de gemeente. Buurtvereniging Klein Groningen is, ondanks herhaalt verzoek niet betrokken bij de werkgroep en de “onderzoeken” die de projectleider van Wen als werkgroep heeft uitgevoerd.
Wij zijn voor de uitgangspunten van WEN om Wijnjewoude zo energieneutraal mogelijk te maken. Echter dan wel met de juiste middelen, waarbij de belangen van alle Wijnjewoudsters evenwichtig worden meegenomen.
Commissie Centrale Mestvergister NEE,
Buurtvereniging Klein Groningen & bezorgde bewoners Weinterp, Westkant én Wijnjewoude
Reacties: commissie@mestvergisternee.nl of zie Facebook Westkant X Mestkant voor meer info

In dit bericht komt de wijze van desinformeren van Wen naar voren.
1) onderaan, de lokatie aan de Tolleane op Klein Groningen was al gekocht en alle onderzoeken richtte zich op die lokatie
2) De ledenvergadering heeft nooit besloten met de voorbereiding van de mestvergister door te gaan. De ledenvergadering heeft onder protest van de omwonenden met een stemming van 10 tegen en 20 voor de lokatie te kopen om zonnepanelen te plaatsen. er staat immers in hetzelfde bericht dat de lokatie nog moet worden vastgesteld.
3) de zorgen van de omwonenden blijken inmiddels terecht want de projectleider van Wen erkent in het artikel in de Sa, het lokale nieuwsblad dat de vergister zeker 16 m hoog wordt en 30m in doorsnee. Dat is een flatgebouw van 5 a 6 verdiepingen hoog!
4) Als we over feiten willen spreken zoals hierboven genoemd dan wil Wen geen antwoord geven.
(zie email van Wen dd)
5) de rapportage aan de Buurtvereniging betrof enkel het onderzoek verkeersbewegingen -van en naar de lokatie aan de Tolleane op Klein Groningen, en geen enkele andere lokatie-!
6) het is Wen bekend dat er weerstand is tegen de plannen, hoe kan een Cooperatie die statutair heeft vastgelegd dat saamhorig heid het uitgangspunt is(!!) met deze plannen doorgaan?
7) Klein Groningen, dat is de directe omgeving, is niet in de werkgroep vertegenwoordigd. De werkgroep zou juist de directe omgeving moeten vertegenwoordigen. De commissie Mestvergister van de buurtvereniging heeft zich tot twee maal toe aangemeld bij de werkgroep. er is tot op de dag van vandaag niet op gereageerd. ook niet de de gemeente die het initiatief heeft genomen. in meerdere brieven aan de gemeente hebben we dit aan de orde gesteld.
DE 12 ONWAARHEDEN VAN WEN
Wij worden als bewoners van Wijnjewoude regelmatig bedolven onder goed nieuws berichten over de centrale mestvergister, en vinden het tijd worden voor wat juistere beeldvorming zodat u als bewoner van Wijnjewoude beter geïnformeerd bent.
1. Groen gas geproduceerd door de centrale mestvergister is goed voor de bewoners van Wijnjewoude. Echter dit is niet waar, de productie van gas afkomstig van vergisting van mest is duurder dan gewoon gas en u zult er niets merken in uw tariefstelling. U blijft de normale prijs betalen voor gas.
2. Groen gas afkomstig van de mestvergister is duurzamer dan aardgas. Niet waar, want zowel de investering in de installatie èn de productie is qua energiebalans onrendabel, zelfs per saldo slechter voor het milieu. Zelfs gas is niet de meest efficiente manier van energievoorziening. Het is niet voor niets dat de overheid aanstuurt op “van het gas äf”. Nieuwe woningen krijgen geen gasaansluiting meer, en vanaf 2026 mogen er waarschijnlijk geen cv installatie meer worden geïnstalleerd. Gas, en dus ook de gasproductie in Wijnjewoude, wordt dus voor steeds minder bewoners belangrijk.
3. De mestinstallatie zoals nu voorgesteld op de oude RWZI locatie aan de Tolleane leidt voor de omwonenden niet tot overlast. Dit is niet waar, want er zijn duizenden verkeersbewegingen met een tankauto per jaar extra (veiligheid), hij geeft lawaai (aangetoond bij de excursie in Workum) en is massief in de omgeving met een omvang van een grote flat zoals die in Opsterland niet eens bestaat.
4. WEN pretendeert honderden leden te hebben die achter de plannen staan. Dit is niet waar. De besluiten worden op de Algemene Ledenvergadering genomen waar slechts enkele leden verschijnen (20 a 40 personen per vergadering) en een meerderheid van 10 a 20 personen kan al leiden tot onherroepelijke desastreuze plannen voor het hele dorp. Wij weten ook niet of alle informatie met ons gedeeld wordt.
5. WEN doet goed voor de plaatselijke veehouders. Niet waar, want een aantal veehouders distantieert zich van de plannen op basis van sociaal gevoel, of om technische redenen. Het is zelfs niet uitgesloten of er van elders mest moet worden aangevoerd. Onzeker is ook of het principe van centrale mestvergisting de kans op dierziektes niet vergroot.
6. WEN zegt er voor zorg te dragen dat de veehouders van het stikstof probleem verlost zijn en daarmee de continuïteit van hun bedrijfsvoering te hebben gered. Niet waar, er zijn vele risico's aan een centrale mestvergister w.o faillissement, dierziekten en veranderend rijksbeleid. collectieve oplossingen geven collectieve risico's. er zijn meerdere boeren die zich om deze redenen niet willen verbinden aan een centrale mestvergister. praktisch alle initiatieven van boeren zijn monovergisters op het erf van de boer( Nijbeets, Koekange etc). Bij die boeren speelt ook de sociale impact een grote rol en willen anderen niet opzadelen met een mestfabriek (de wettelijke naam van een mestvergister!)
7. WEN staat naar hun zeggen altijd open voor kritiek. Dit is niet waar: inspraak in de ALV wordt beperkt en vaak worden voorgebakken plannen in de ALV panklaar gepresenteerd, waarbij inspraak, laat staan tegenspraak niet getolereerd wordt. Zo is reeds jaren geleden met voorbedachte rade de RWZI gekocht t.b.v. de mestvergister. Er is daarna geen enkele ruimte meer geweest voor onderzoek naar alternatieve energiebronnen.
8. WEN pretendeert open te staan voor alternatieve ideeën qua energiebronnen. Dit is niet waar. De commissie mestvergister-nee van Klein Groningen en omstreken heeft geprobeerd in overleg met het bestuur van WEN te treden. Alternatieven mochten niet worden onderzocht.
9. WEN pretendeert een democratisch gekozen bestuur te hebben. Niet waar want middels een discutabele statutenwijziging wordt voorbereid dat het huidige bestuur nog eens een periode van 4 jaar of langer mag blijven zitten, om vooral de dwaze plannen te kunnen blijven uitvoeren. Wij vinden dat het tijd wordt voor een nieuw bestuur dat met een frisse blik zonder tunnelvisie opnieuw plannen gaat maken om Wijnjewoude echt energieneutraal gaat maken, of met voorstellen te komen waar de bewoners ook iets aan hebben.
10. WEN gaat op een correcte wijze om met de verstrekte subsidies. Niet waar; er wordt onnodig veel geld verspild aan onderzoekskosten voor een giga plan dat nooit zal worden uitgevoerd. Alleen al van dat geld zouden honderden warmtepompen kunnen worden gekocht waarvan de bewoners van Wijnjewoude wel direct profijt van hebben.
11. WEN is een onafhankelijk opererende coöperatie. Niets is minder waar. Inmiddels zijn zowel gemeente (beschikbaar stellen van ambtenaren voor de planontwikkeling) en provincie (middels het zogenaamde Drieslag concept) enorm betrokken en verkleefd aan de planontwikkeling van WEN. Zo zal bij de vergunningsaanvraag nooit meer sprake kunnen zijn van onafhankelijke meningsvorming van gemeente en provincie gezien deze betrokkenheid (zelfs het maken) bij de plannen.
12. Volgens WEN zal de monovergister (ook wel genoemd strontfabriek) voorzien worden van mest van lokale veehouders. Dat is niet waar; bij monde van een WEN vertegenwoordiger is al verkondigd als er niet genoeg mest is er elders zal worden ingekocht. Een te verwachten besluit want veel veehouders stoppen en van de oorspronkelijke 25 veehouders in het plan zijn er nog maar zo’n 16 over.
Wij zijn voor de uitgangspunten van WEN om Wijnjewoude zo energieneutraal mogelijk te maken. Echter dan wel met de juiste middelen, waarbij de belangen van alle Wijnjewoudsters evenwichtig worden meegenomen.

Wen verkoopt zich graag als transparant. Uit bovenstaande email wisseling blijkt dat men alle argumenten gebruikt om zich daaraan te onttrekken.
1- Gebrek aan Respect is geen afwijzingsgrond om informatie niet te verstrekken.
2- Het vaststellen dat er gemanipuleerd en gedraaid wordt komt voort uit het handelen van het bestuur.
3- over 2021 is er dus geen accountantsverklaring. Dat alleen al roept vragen op. Die zijn alleen met openheid te beantwoorden. daar doet Wen liever niet aan.
4- de algemene ledenvergadering van Wen wordt iha bezocht door zo'n 25 leden en 10 tot 20 mensen uit de organisatie van EN en gemeente. het aantal leden is geen afspiegeling van Wijnjewoude. waarom de gemeente er aan vasthoudt dat dit een Mienskip project is gaat ons boeven de pet.
de leugens van WEN
Afgelopen jaren hebben we de onwaarheden die Wen gebruikt heeft om de plannen voor een centrale mestvergister te realiseren op een rijtje gezet. hierboven treft u ze netjes op een rijtje. Ondanks alle leugens steun t de gemeente en provincie de plannen. Ons vertrouwen in het lokale bestuur is daardoor eigenlijk weg.