De gemeente Opsterland heeft, in woord, een aantal jaren geleden besloten om de burger meer te betrekken bij een aantal projecten. Het is alleen de burger niet gevraagd welke projecten dat dan zouden moeten zijn. Dat heeft het college eigenlijk wat opportunistisch vastgesteld.

Zij heeft ook het energieneutraal maken van Wijnjewoude hierbij betrokken. Hiertoe heeft de gemeente een initiatief van plaatselijk belang Wijnjewoude, die naar voorbeeld van een initiatief in Ruinerwold, aangewezen tot Mienskipproject. Dat heeft tot gevolg gehad dat de gemeenteraad zich eigenlijk niet met het project mocht bemoeien.  Er is geen regel of wet die dat zo bepaalt maar in Opsterland heeft men besloten dat de raad op haar handen moet zitten als het om een mienskipproject gaat...


Nu blijken alle aangewezen  Mienskipprojecten op een mislukking uit te lopen. In alle gevallen, Dorpshuis Tynje, Sportcomplex Kortezwaag, De Skans Gorredijk, heeft de gemeente de regie moeten nemen om voortgang te boeken. Bij het energieproject in Wijnjewoude  heeft de gemeente de uitvoering bij de coöperatie Wen neergelegd op basis van een groot aantal onbewezen veronderstellingen.  Uit WOB stukken bleek dat de ideeën van WEN goed bij de ambities van het college aansloten. Wen is daarmee eigenlijk een uitvoeringsorgaan  geworden van de gemeentelijke ambities. Dat strookt niet met een burger initiatief. Ook is door de gemeente een omvangrijke subsidie aangevraagd in het kader van de Proeftuin aardgasvrije wijken. Deze subsidie is onder discutabele voorwendselen doorgeschoven naar de coöperatie WEN - (zie raadsvoorstel PAW).

Achter dit gordijn kan de gemeente eigenlijk ongecontroleerd haar ambities uitvoeren. Participatie heeft alleen wel een volstrekt ander doel namelijk het betrekken van burgers die de gevolgen van gemeentelijke plannen zelf mede vorm kunnen geven. In dit geval waren de plannen al lang vooraf bekokstoofd (zie email ambtenaar waar al in 2017 wordt toegezegd dat de gemeente zich planologisch zal uitrekken om het gerealiseerd te krijgen). Nadat het bestemmingsplan onder andere voorwendselen en met gedraai was vastgesteld werden de plannen rond een energyhub gepresenteerd onder het mom van een Mienskip project...


De Paw is een rijkssubsidie die bedoelt is om te leren wat een goede manier is om wijken van het gas af te krijgen.  In de aanvraag voor Wijnjewoude is €200.000 beschikbaar gesteld om te onderzoeken of dit kan met behulp van mono-mestvergisten. Er zijn terechte vragen of het vervangen van aardgas voor biogas -wat na verbranden evenveel CO2 oplevert- een terechte vertaling is van een aardgas vrije wijk. Vooralsnog heeft het rijk deze subsidie onder voorwaarden verstrekt en gaat daarmee voorbij aan die discussie.

Ook is het de vraag of Klein Groningen, een buurtschap dat ruim 1,5 km buiten het dorp Wijnjewoude als wijk kan worden beschouwd. De gemeente Opsterland vindt van wel. Opmerkelijk is wel dat de meeste mensen in de kern nauwelijks interesse hebben in de plannen (ver van het bed) en dat de mensen op `klein groningen praktisch allemaal tegen zijn. En toch  houdt de gemeente zich op afstand onder het mom van een Mienskip project.

Mestvergisten kan op meerdere manieren.  Praktisch alle mestvergisters zijn gebouwd op het erf van de boer. De coöperatie Wen wil een centrale mestvergister op een lokatie tegen het buurtschap Klein Groningen. De gemeente heeft daar willens en wetens aan meegewerkt. Op geen moment heeft zij zich willen realiseren, ondanks luid protest en beargumenteerd commentaar dat een dergelijke installatie de buurt tot een industrieterrein degradeert. Het roept de vraag op wat men onder participatie en Mienskip verstaat.


Nu zich praktisch de hele directe omgeving , Klein Groningen, Weinterp rond de Tolleane, het bedrijven park en ondernemers tegen de plannen keren zal de gemeente toch met een betere strategie moeten komen. De werkgroep leefbaarheid die ingericht zou zijn om de omgeving een rol te geven is door Wen gekaapt en vertegenwoordigd de omgeving niet. De `Wethouder stelt zich buiten de discussie door een nimmer ingevulde rol als bemiddelaar te beëindigen. De gemeente is verantwoordelijk! (zie email van en naar gemeente inzake haar rol en het overleg tussen buurt en WEN)

ondanks alle pogingen van de omgeving om de plannen aan te passen .

 

toevoegen: wobstukken wethouder - wetterskip,video wethouder in de skans 2020, opname chromecast raadsvergadering bestemmingsplan behandeling  Klein groningen,  voortgangsverslag Wen lokatie tolleane, citaat voorwaarden PAW subsidie, brieven Wethouder beeindiging rol bemiddelaar,